Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 11. elokuuta 2014

Istanbul

 Toukokuun lopulla minulla oli mahdollisuus käydä Istanbulissa poikani luona. Hän on jo nyt tullut takaisin Suomeen, mutta vietti siellä 9 kuukautta. Tässä Hagia Sofia. En ole aikaisemmin käynyt Turkissa, joten kulttuuri oli minulle ihan uudenlainen kokemus ja todella erilaista, mutta kiehtovaa. Ihmisiä oli todella paljon, mutta hankimme museokortin, millä pääsimme jonojen ohi sujuvasti.
 Sininen moskeija iltavalaistuksessa. Tänne pääsimme vasta vierailuni loppupäässä, koska siellä oli jos jonkinmoista kokoontumista. Ja naisten piti peittää paljaat olkapäät sekä huivi olla päässä ennen kuin lupa sisälle menoon tuli. Maassa maan tavalla. Sininen moskeija on ulkoapäin todella hulppea ja komea moskeija, mutta sisätilat olivat pienoinen pettymys.
 Tämä kuva on Hagia Sofiasta, missä oli paljon islamilaista kirjoitusta ja tauluja. Ilmeisesti jakeita koraanista. Kaikki rakennukset olivat valtavan isoja ja koristeltu islamilaiseen tyyliin, väreinä paljon sinistä ja sen eri sävyjä.

Varasin lennot Helsingistä Istanbuliin huhtikuun puolessa välin ja silloin oli kyllä hyvä tarjous Turkish Airlinesilta, meno-paluu vain 139e. En ole koskaan kyseistä lentoyhtiötä käyttänyt, mutta eipä ole moitittavaa. Lennot ajallaan, laukku saapui samanaikaisesti perille, kaksi ruokavaihtoehtoa (lämmintä) ja juomat kuuluivat hintaan. Palvelu ystävällistä. Kotipaikkakunnaltani Kemistä lento Helsinkiin ja takaisin olikin kalliimpi ja kaikki maksoi...
 Kansallismuseon pihalla kuvasin myös viherkasveja. Ilmat olivat todella suotuisat koko ajan. Ei sadetta, pelkkää auringon paistetta koko ajan. Kotipaikalla oli asteita 8-10 ja Istanbulissa 22-25. Kelpasi olla. Kaupunki oli yllättävän vihreä ja paljon kasvillisuutta, varsinkin Aasian puoleisella osalla. Hintaeroakin oli, Aasian puoli oli paljon halvempi, vaikka lauttamatka sinne ei kauan kestänyt.
 Grand Basaari. Paljon myyntikojuja, paljon ihmisiä. Ei oikein pystynyt keskittymään mihinkään. Niinpä teimme vain läpikatsauksen ja kävelimme osittain vain läpi, ostamatta mitään.
 Top Kapi eli sulttaanien asuinpaikka ja heidän jalkavaimojensa. Tässä osassa kävimme heti ensimmäisenä ja kuulimme, että vaimoja saattoi olla jopa 300. Oli mustia ja valkoisia eunukkeja heistä huolehtimassa ja asuinrakennuksia riitti. Tähän kohteeseen meillä menikin noin 5 tuntia siis koko Top Kapissa. Ja koska olimme niinkin kauan nälkä yllätti. Ja kas, hintataso olikin vähintään kaksin- ellei jopa kolminkertainen muualle verrattaessa. Tämä on kuitenkin tuttua jo Suomen huvipuistokäynneiltä. Pakko oli syödä, mutta täytyy myös todeta, että ruoka oli hyvää.

Muutoinkin söin aika paljon paikallista ruokaa, kun pyysin poikaa viemään sellaisiin paikkoihin, mistä niitä saa. Hän kun oli jo sen verran ollut paikan päällä, että tiesi. Hintataso yllätti positiivisesti, ruoka oli mielestäni suht edullista ja hyvää. Ruoan hyvyys ei sentään yllättänyt:). Vatsatauteja ei tullut eikä muutakaan.
 Tässä vielä kuvaa yhdestä Top Kapin asuinrakennuksista.
 Bosporin salmi ja laivaliikennettä. Tätä oli välillä kauhistuttavaa seurata. Laivat tuntuivat kulkevan aivan päättömästi vailla minkäänlaista väistämisvelvoitetta. Muutamat ohitukset tapahtuivatkin vain muutamien metrien päästä toisistaan. Poika kertoikin, että muutaman kerran vuodessa tapahtuu yhteentörmäyksiä, enkä ihmettele. Luulin, että useampikin törmäys olisi mahdollista. Jotenkin en voinut kuvitella tällaista järjestelmää Suomeen.
 Ehdottomasti käynnin arvoinen paikka - maustebasaari. Mikä valikoima mausteita ja miten edullisesti. Ostin currya, aivan taivaallisen ihanaa, ei ollenkaan samanlaista kuin myytävissä maustepurkeissa. Lihapullamaustetta on käytetty myös ahkerasti ja kalamaustetta. Chiliä ostin myös ja onpahan tulista, maistoin yhden pienen palan ja tuntui, että tukka tulessa. Täytyy muistaa käyttää varoen ;).
 Ja sitten tietenkin ruusuja. Kukkaloisto oli paikoin aivan mahtavaa ja näki, että niihin oli panostettu. Asetelmia ja kuvioita tehty erilaisia ja niistä huolehdittiin.

Ja lopuksi vielä maan lippu lautalla matkalla Aasian puoleiselle osalle. Tykkäsin matkasta. Viikon reissu, kaksi matkustamiseen ja viisi päivää perillä. Hyvä opas, joka osasi opastaa oikeille kohteille ja hyville ruokapaikoille. Voisin mennä uudestaankin, tosin poika totesi isälleen, että viisi raskainta päivää Istanbulissa hällä, kun piti aamusta iltaan kulkea :). No, tykkäsi kyllä itsekin, kun muutoin ei olisi tullut näissä käytyä, mutta onhan kaupunkilomat raskaita, kun nähtävää on ja minusta ainakin tuntuu, että mahdollisimman paljon pitäisi nähdä.

Käsitöistä ei tässä päivityksessä. Huomasin, että melkein kolmen kuukauden tauko on päivityksissä ollut. Laitan vielä yhden pienen matkakuvauksen. Vain päivän matkalta ja sitten niitä käsitöitä. Niitäkin on jonkin verran valmistunut, vaikkakin aikaan nähden maltillisesti.

Ei kommentteja: